ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ_ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ | 2019

Αποκαθιστώντας τον φυσικό καμβά της κατοικίας

Το οικόπεδο βρίσκεται στην θέση Γιαρμήδες, στο κέντρο περίπου της Αντιπάρου και οι δύο πέτρινες κατοικίες που βρίσκονται σε αυτό, κατασκευασμένες το 2006, έχουν απεριόριστη ανατολική θέα προς την Πάρο. Οι επιφάνειές τους είναι 133 μ2 η μονώροφη και 75 μ2 η διώροφη.

Πρόθεση ήταν  να διατηρηθεί η παραδοσιακή τους  δομή και να αναδειχθεί η «ρευστή» και έντονα μυστικιστική αρχιτεκτονική τους ταυτότητα.

Η μεγαλύτερη κατοικία, με την προσθετική λογική των χώρων της, ακολουθούσε το σύστημα της κατοικιάς, των παλιών αγροικιών στις Κυκλάδες, ενώ η μικρότερη, με τον μονολιθικό διώροφο όγκο της, είχε την δομή των παλαιών πέτρινων περιστεριώνων.

Στην πρώτη, οι ενιαίοι κοινόχρηστοι χώροι καθιστικού και κουζίνας- τραπεζαρίας, διαρρέουν μέσω της κίνησης σε εναλλασσόμενους ιδιωτικούς χώρους 5 υπνοδωματίων και χώρων υγιεινής, που «ανακαλύπτονται» σταδιακά στο περιδιάβασμα μέσα στην κατοικία. Στην δεύτερη, η κίνηση εξελίσσεται κατακόρυφα, μεταξύ των δύο  ξενώνων που καταλαμβάνουν ισόγειο και όροφο αντίστοιχα.

Εξωτερικά επικρατούν οι εμφανείς πέτρινες τοιχοποιίες, με μόνο λίγες πινελιές λευκού σοβά, δίνοντας μια γλυπτικότητα στο σύνολο. Οι πλακοστρωμένες εξωτερικές αυλές, με πέτρες ή θερμούς κυβόλιθους, ενοποιούν τους όγκους με το περιβάλλον τους και την φύση, δίνοντας την εντύπωση ότι οι όγκοι «φύτρωσαν» από το χώμα.

Εσωτερικά, επικρατεί το λευκό των τοίχων και της οροφής, που σαν καμβάς, ξετυλίγεται πάνω στα θερμά γκρίζα πέτρινα δάπεδα.

Η υπάρχουσα πισίνα επίσης ανακατασκευάζεται, για να μεγαλώσει σε μέγεθος και να αποκτήσει υπερχείλιση /καταρράκτη προς την θέα. Επενδύεται με πλακίδιο όμοιο με την πέτρα των αυλών και ενσωματώνεται πλήρως με το τοπίο, ώστε να τονιστεί μόνο το στοιχείο του νερού, με φόντο την θάλασσα.

Εκατέρωθεν της πισίνας, δημιουργούνται δύο εξωτερικοί χώροι καθιστικού και εξωτερικής τραπεζαρίας, οι οποίοι στεγάζονται με αδρές ξύλινες πέργκολες με πλήρωση από καλάμι.

Η παλέτα των παλαιών και νέων υλικών, εστιάζει στην ανάδειξη της φυσικότητας και πλαστικότητας που αποκτούν οι χώροι όταν λούζονται από το λαμπερό φως των Κυκλάδων.

Οι χώροι αποπνέουν την απλότητα και αδρότητα της ζωής σε εγγύτητα με την φύση, την σπουδαιότητα του απέριττου, την εστίαση στο τοπίο, την θάλασσα, την ανατολή του ηλίου κάθε πρωί.