ΧΑΛΑΝΔΡΙ διαμπερές | 2004

Αφαίρεση και θεατρικότητα μέσα από το χειρισμό του φωτός στο εσωτερικού της κατοικίας.

Πρόκειται για μια τριώροφη κατοικία, με εντυπωσιακή διαμπερή θέα.
Ο σχεδιασμός του χώρου στηρίχθηκε στη επιθυμία των χρηστών να αναδύει το σπίτι μια αίσθηση ηρεμίας και αφαίρεσης, μέσα όμως από μια «θεατρική» αντιμετώπιση του συνόλου της κατοικίας, ογκοπλαστικά και σε σχέση με το φώς.
Το φυσικό φώς δουλεύτηκε με μεγάλα διαμπερή ανοίγματα και το τεχνητό με διαφορετικές ποιότητες φωτισμού, όπως στη σκάλα, που ενώνει τους δύο ορόφους.
Αυτή, μετατρέπεται σε φωτιστικό σώμα με φώς αμφίπλευρα, ενσωματωμένο σε κάθε πάτημα, ενισχύοντας την θεατρικότητα του διώροφου κενού που συνδέει τους κοινόχρηστους με τους ιδιωτικούς χώρους της κατοικίας.
Όλα τα υλικά που επιλέχθηκαν, συνθέτουν μια ισορροπία έντονου contrast: σκούρο ξύλο στις ξύλινες κατασκευές, λευκό μάρμαρο με γρι απαλά νερά στα δάπεδα και ανοικτά γκρι χρώματα στους τοίχους και τις οροφές.
Με στόχο την μέγιστη δυνατή οπτική αφαίρεση, ειδικές λεπτομέρειες έχουν σχεδιαστεί σε όλα τα έπιπλα-κατασκευές.

AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: META AΡXITEKTONIKH, RICHARD RUBIN.