ΠΑΡΟΣ ελιά | 2012

Οι όγκοι της κατοικίας αυτής πλέκονται μέσα στον ελαιώνα και γίνονται αναπόσπαστο τμήμα του.

  

Πρόκειται για ένα συγκρότημα από τέσσερα κτίσματα που περιλαμβάνει ένα πετρόκτιστο διώροφο που αποτελεί τη κύρια κατοικία και ξενώνες διαφορετικών μεγεθών. To οικοδόμημα αναπτύσσεται σε έναν ελαιώνα με έντονη κλίση στη περιοχή της Λίμνης Ευβοίας. Τα κτίσματα χωροθετούνται σε διαφορετικές στάθμες και άξονες μεταξύ τους ακολουθώντας την ιδιαιτερότητα της θέσης τους, το προσανατολισμό, τη θέα, τις ελιές, χρησιμοποιώντας και αναδεικνύοντας υπάρχοντα ξέφωτα ώστε η επέμβαση στο φυσικό τοπίο να είναι η ελάχιστη δυνατή. Ένας τεθλασμένος υπαίθριος δρόμος, ένα καλντερίμι, ενοποιεί τα κατώφλια δημιουργώντας αυλές και καθιστικούς χώρους που υφαίνονται με τα ελαιόδεντρα και τους θάμνους με τα μυρωδικά όπως συμβαίνει σε ένα χωριό. Ο σχεδιασμός είναι βιοκλιματικός. Οι χοντροί τοίχοι, οι καλές μονώσεις, η διαμπερής τοποθέτηση ανοιγμάτων και η χρησιμοποίηση του μικροκλίματος των αυλών και της σκίασης από τα ελαιόδεντρα προσφέρουν ένα φυσικό κλιματισμό. Τα όμβρια νερά συγκεντρώνονται και επαναχρησιμοποιούνται για το πότισμα του κήπου.