MANH αγροτικό | 2017

«Περίπατος» ανάμεσα στα ελαιόδεντρα.

 

Η κατοικία βρίσκεται σε μια πλαγιά της μεσσηνιακής Μάνης, σ’ έναν ελαιώνα 1,5 στρέμματος με ήπιες κλίσεις και ανεμπόδιστη δυτική θέα προς την θάλασσα.
Αναπτύσσεται σε άξονα βορά-νότου από τέσσερις αυτοτελείς πέτρινους όγκους σε σχήμα Π, δημιουργώντας μία κεντρική αυλή με δυτικό προσανατολισμό και άνοιγμα προς τη θέα.
Τα κτίσματα ακολουθούν την φυσική κλίση του εδάφους και επικοινωνούν μεταξύ τους με τρία υάλινα συνδετικά «περάσματα».
Οι κοινόχρηστοι χώροι της κατοικίας, το καθιστικό και η κουζίνα, βρίσκονται στο ισόγειο, στην κέντρο της σύνθεσης, με άμεση πρόσβαση στις εξωτερικές αυλές και στην κεντρική στέρνα-πισίνα ενώ τα υπνοδωμάτια καταλαμβάνουν τις δύο άκρες, σε ισόγειο και Α΄ όροφο.
Το σπίτι σχεδιάζεται ως ένας «περίπατος» ανάμεσα στα υπάρχοντα ελαιόδεντρα, ώστε η επέμβαση στο φυσικό τοπίο να είναι η ελάχιστη δυνατή, με τις μυρωδιές και την πέτρα της Μεσσηνιακής γης να επικρατούν.